‘Alanya’da sektör haline geldi’

THK yamaç paraşütü öğretmeni Ergün Ulu, 2 sene sonra Alanya’da yapılacak olan ve Alanya’nın tanıtımına büyük katkı sağlayacak olan Dünya Yamaç Paraşütü Hedef Şampiyonası hakkında bilgi verirken, Alanya’ da yamaç paraşütüne olan ilginin arttığını söyledi.

(Özlem Kaygusuz)- Dünya Yamaç Paraşütü Hedef Şampiyonası 2025 yılında Alanya’da düzenlenecek. Şampiyonanın sponsorluğunu Alanya’nın en çok bilinen firmalarından Ulusky üstleniyor. Alanya’da günden güne artan bir faaliyet haline gelen yamaç paraşütü hakkında gazetemize özel röportaj veren THK yamaç paraşütü öğretmeni Ergün Ulu, yapılan faaliyetleri aktarırken, paraşüt uçuşları hakkında çeşitli bilgiler verdi.

‘ÇOK GÜZEL EV SAHİPLİĞİ YAPACAĞIZ’

Yaklaşık 20 yıldır yamaç paraşütü sektörü ile uğraştıklarını aktaran Türk Hava Kurumu (THK) yamaç paraşütü öğretmeni Ergün Ulu gazetemize yaptığı açıklamada, “Buradaki kuruculardan birisiyim. Aynı zamanlarda bazı yarışma organizasyonları yapıyoruz. Dünya Yamaç Paraşütü Hedef Şampiyonası’nı 2025 yılında Alanya’da yapacağız. Yaklaşık 37 ülke, 200’ün üzerinde sporcu katılacak. On gün sürecek. Bunun hazırlıkları ile uğraşıyoruz. Türk Hava Kurumu ve Türkiye Hava Sporları Federasyonu’ nun ortaklaşa düzenleyeceği bir yarışma olacak. İnşallah güzel bir ev sahipliği yapacağız. “ diye konuştu.

‘ALANYA’DA BÜYÜK BİR SEKTÖR HALİNE GELDİ’
Uçuşlara talebin arttığını dile getiren Ulu, “ Alanya’da artık bu büyük bir sektör haline geldi. Turizim sezonu kötü başlamıştı. An itibari ile yavaş yavaş hareketlenmeler başladı. Genellikle Ruslar havacılığa ağırlık veriyor. Sportif anlamda da bölgemize çok fazla yabancı sporcular geliyor. Artık dünya çapında bilinmeye başlandık.” dedi.
SPOR KLÜBÜ OLARAK DA FAALİYET VERİYOR
Uçuş pilotu olmak isteyenler için eğitim de verdiklerini aktaran Ulu, “Biz burada Alanya Havacılık ve Spor Kulübü olarak da faaliyet veriyoruz. Eğitimleri Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) ile birlikte koordineli çalışarak veriyoruz. Burada yedi günlük bir eğitim sürecinde başlangıç seviyesi eğitimini veriyoruz. Önce teorik olarak dersler veriyoruz. Akabinde alçak tepelerden uçuşlara başlıyoruz. Daha sonrasında da yüksek irtifa uçuşlarını tamamladıktan sonra P2 dediğimiz başlangıç seviyesini alıyorlar. Katılım şartları ile ilgili olarak, sağlıklı olmaları gerekiyor, sporcu olabilmenin yetilerini taşımak gerekiyor, sabıka kaydı alıyoruz. Bir hafta sonunda kursu tamamlayan kursiyerler başlangıç sertifikasını almaya hak kazanıyorlar. Bizde P2, P3, P4 diye sınıflandırılıyor. Bu sporun temel mantığı kalktığınız yerin yüksekliği değil, kalktığınız yerden daha ne kadar yükselebilirsiniz ne kadar uzun mesafe uçabilirsiniz? felsefesidir. Şu anda P5 kursumuz var. Denizli Çökelez’ de düzenleyeceğiz.”
‘TALEP ARTTIKÇA RİSK DE ARTIYOR’
Paraşüt uçuşu esnasında yaşanan kazalar hakkında da konuşan Ulu,” Talep arttıkça orantılı olarak risk de artıyor. Bu bir turizm faaliyeti. Ne kadar çok araç hareket ediyorsa kaza riski artıyor. Bu da onunla orantılı bir şey. Maalesef son zamanlarda Alanya’mızda istenmeyen kazalar yaşandı. Son olarak eğitim uçuşu esnasında bir kazamız yaşanmıştı. Maalesef ölümle sonuçlandı. Futbol tehlikeli sporlarda yedinci sırada. Ama baktığınızda hiç risk yok gibi görünüyor. Yamaç paraşütü ise 23. sırada. Risk orantısına baktığımızda aslında yamaç paraşütün güvenli olduğunu anlayabilirsiniz. Bölgede çok fazla artık hava trafiği oluşuyor. Burada eğitimlerin artması, acil durumda başınıza gelebilecek olan eğitimler esnasında kazalar gerçekleşiyor. Herkes zaten bu sporun bilincinde. Hava sporlarının hepsinin temelinde şu vardır; “Kanla yazılır”. Buraya adım atan herkes bunun ucunda ölüm de olduğunu bilir. Bütün doğa sporları böyle. Burada emniyeti ön plana çıkarmamız lazım. Alanya’da 20 yıla aşkın yamaç paraşütü yapılıyor. 20 yılda bugüne kadar yüz binlerin üzerinde uçuşlar gerçekleşti. Bir tane ölümlü kaza var. Aslında istatistiğe baktığınızda ne kadar ne kadar güvenli olduğunu anlayabilirsiniz. Keşke o da olmasaydı. “şeklinde konuştu.